Telia suger

Här kommer en uppföljning av mitt tidigare inlägg om Bedragarna Telia.

Jag lyckades ta mig in på ”Mina sidor” på Telias webbplats. Detta gjorde jag genom att skriva in mitt personnummer och postnummer, så visade dom vilket användarnamn jag hade. Det var ett av mina vanliga inloggningar, så jag provade några olika lösenord och ett av dem visade sig stämma. Detta kändes väldigt konstigt, men eftersom jag faktiskt har varit kund hos dom tidigare så kan jag ju finnas kvar i systemet.

På ”Mina sidor” visar det sig att tjänsten jag har är ”Uppringt Internet”. Dvs, en tjänst för att koppla upp sig till internet genom att använda ett modem kopplat till datorn. Varför dom inte kan skriva detta på fakturan kan man ju undra. Eller varför dom kallar tjänsten något så intetsägande som ”Telia Internet”. Det antyder ju snarare att dom har ett alldeles eget internet som man får koppla upp sig till, skiljt från det vanliga internet.

På den fakturan jag fick nu så var det även två stycken påminnelseavgifter. Dom fakturerar nämligen var tredje månad, och jag har ju haft två månader på mig att betala den förra. Alltså är det ju helt naturligt att jag haft chansen att betala två gånger och därmed kan antas behöva betala påminnelseavgifter för dom månaderna. Att jag inte fick den första fakturan, eller några påminnelser för den verkar inte bekomma Telia.

Jag kunde också se att den första fakturan skickades till min gamla adress. I Akalla. Där har jag inte bott på ca 7 år. Det var nog då jag var kund hos Telia senast, och det var enbart för att jag var tvungen. Annars kunde jag nämligen inte ha ADSL, som olyckligtvis var enda möjligheten till internetuppkoppling i den lägenheten. Trots att resten av Akalla, Husby och Kista hade fiberuppkoppling. Folket i min bostadsrättsförening var inte så smarta. Men det är något jag får ranta om någon annan dag.

Men det är ju inte direkt konstigt att jag inte betalat en faktura som skickats till en adress där jag inte bott på 7 år. Förutom att jag inte ens beställt tjänsten, än mindre utnyttjat den. På nåt sätt är det ändå skönt att dom nu har lyckats ta reda på min riktiga adress. Detta eftersom tjänsten faktiskt är skriven på mitt personnummer och dom säkerligen hade skickat det till både inkasso och sen till kronofogden utan min vetskap. Det är också något att ta upp vid ett annat tillfälle, att företag utan någon som helst bevisbörda kan förstöra en persons kreditvärdighet i flera år framöver.

Med kunskaper om vad fakturan gällde, och erfarenhet av den fantastiskt dåliga talsystemet, så gjorde jag ett nytt försök att ringa kundtjänsten. Den här gången lyckades jag nästan ta mig igenom hela menyn. Förutom att den inte fattade mitt telefonnummer. Såklart. Telia kan ju inte förväntas kunna förstå såna saker. Så telefonnumret fick jag knappa in, så gick det med det fantastiska talsystemet. Inte för att jag vet om det var mitt nummer dom var ute efter, eller numret som tjänsten är kopplad till. Men nåt var jag ju tvungen att knappa in. Efter några minuter i kö så bryts samtalet i stället för att kopplas till en handläggare. Fantastiskt hur dåligt systemet kan vara. Jag fick alltså gå igenom hela proceduren igen.

På fakturaavdelningen vägrar dom erkänna att det inte skulle vara mitt abonnemang. Det står ju i mitt namn, alltså måste det ju vara det. Det visar sig att tjänsten för uppringd internet har varit aktivt sen 2003. Tidigare har det dock varit förbetalt. Så när pengarna tog slut så i maj skickade dom ut en förfrågan om ”jag” ville fortsätta men betala i efterhand istället. Detta skickades till den adress jag har bott på en gång i tiden. Men då det är en trappuppgång i en Stockholms-förort så kan jag tänka mig att hundratals andra har bott där sen dess.

Någon som nu bor på min gamla adress har då skrivit under kontraktet och skickat in. Ingen kontroll görs här att det är jag som har skrivit under. När jag kommenterar detta så får jag uppmaningen att göra ett polisärende av det hela. Att det borde vara deras uppgift att hålla koll på var dom skickar ut papper och kontrollera vem som beställer deras tjänster verkade inte finnas i deras världsbild. Jag måste alltså bevisa, och spendera tid på, att Telia suger. Det vore ju alldeles för krångligt för Telia att kolla upp vem beställer deras tjänster också. Det är ju mycket lättare att bara slumpmässigt skicka ut förfrågningar som bara behöver skickas tillbaka. Mycket lättare att tjäna 6,2 miljarder kronor på så sätt.

Att dom inte hittade, eller brydde sig om, min adress när tjänsten beställdes är lite spännande. Eftersom dom nu, när dom inser att dom inte har fått några pengar, lyckas ta reda på min nya adress. Att dom när dom gör det skickar ut dom gamla fakturorna kan man tycka är ett minimum. Men inte då, för då kan dom ju ta tre påminnelseavgifter till innan nästa faktura kommer. Ganska smart sätt att komma upp i de där 6,2 miljarderna.

Jag får hur som helst fakturorna makulerade så jag slipper betala dom. Det är ju en mindre tröst. Däremot så står ju tjänsten fortfarande kvar i mitt namn. Något som skulle kunna användas emot mig på mer än ett sätt. Till exempel skulle IFPI kunna sätta dit mig för fildelning, något dom tror det räcker skärmbilder som bevis för. Så om mitt namn står på kontraktet lär dom ju slänga mig i finkan och kasta bort nyckeln direkt, utan att gå till domstol. För att inte tala om alla riktiga, hemska brott som kan göras i mitt namn, vilket är bra mycket värre.

Från fakturaavdelningen blir jag kopplad till supporten för Telia Internet. Det vore ju alldeles för enkelt om en person kunde utföra alla ärenden. Där får jag prata med Mattias och återigen förklara att bara för att en tjänst står i mitt namn så betyder det inte att det är mitt. Det är dock inga problem att få tjänsten avslutad.

Samtidigt får jag reda på att tjänsten är kopplad till ett telefonnumret 08-55608879. Även detta telefonnummer står i mitt namn. Återigen får jag förklara att bara för att det står mitt namn så är det nödvändigtvis inte mitt abonnemang. Jag har nämligen aldrig haft ett sånt telefonnummer, och jag är som sagt inte ens kund hos Telia. Så det visar sig att karusellen inte är slut. Jag har nu ett telefonnummer som jag måste undersöka också.

Tyvärr ger numret ingen träff på varken Eniro eller Google. När jag frågar efter att få mer information om numret från Mattias så ber han mig vänta en stund. Nästan omgående kopplas jag sedan bort. Utan att ha fått någon information. Det här blir bara roligare och roligare, eller kanske ska jag säga tragikomiskt.

Efter det har jag inte tid eller ork att traggla mig igenom telefonväxeln igen. Även om jag nu måste kolla upp vem som står som ägare till detta telefonnummer. Enligt Telia var det ju jag. Och med ett telefonnummer i mitt namn kan folk göra ännu värre saker än en internetuppkoppling. Inte bara skulle det kunna bli ganska dyra räkningar om dom också kommer till mig.

Vart det här ska sluta kan man ju undra. Finns det fler saker som står i mitt namn? Kommer det dyka upp fler okända räkningar? Hur många andra har tjänster hos Telia utan att dom vet om det? Kommer jag någonsin få tillbaka den tid jag fått spendera på att reda upp skiten? Hur kommer det sig att Telia inte ens klarar av att hantera telefonsamtal?

En uppföljning kommer senare när jag rett ut mer om detta.

Jag fick skriva om slutet på detta inlägg, då WordPress på något sätt lyckades ta tillbaka en gammal version från innan den hade publicerats.

Andra bloggar om: , , , ,


Om detta inlägg