Nyheter om Rock Band

Rock Band

Nu när spelmässan E3 pågår så kommer det en hel del spelnyheter. En av de intressantaste för min del är det om det kommande spelet Rock Band från Harmonix. Spelet kan ses som en efterföljare till spelet Guitar Hero skapat av samma företag, men som numera utvecklas av en annan utvecklare. Jag har skrivit om spelet Rock Band tidigare, och redan innan det kom ut någon information om det skrev jag mina tankar om ett möjligt liknande spel. Spelet kommer ges ut i november till både PS3 och Xbox 360.

Grundkonceptet i Rock Band är detsamma som i Guitar Hero, men förutom att spela gitarr så finns det möjlighet att spela rollerna som basist, trummis och sångare i bandet. Då Harmonix har gått över till Electronic Arts som distributör så har man fått mycket större möjligheter, och att de samarbetar med MTV gör inte saken sämre. Spelet kommer att ha originalversionerna av alla låtar, istället för covers som i många av fallen i de tidigare Guitar Hero-spelen. Hur gränssnittet i Rock Band ser ut kan ni se i bilden ovan, där tre instrument och sången visas samtidigt. Det verkar kunna bli ganska trångt på skärmen när man spelar med alla, men det ska förhoppningsvis fungera utan några större problem ändå.

De senaste nyheterna om spelet är att det definitivt kommer gå att tanka ner musik till spelet efter release och det kommer komma nytt material varje vecka. Det ska även finnas hela album att tanka ner från vissa artister och inte bara enstaka låtar. Det första hellängdsalbumet som kommer släppas är albumet Who’s Next av The Who. Med i spelet från början är bland annat Metallicas Enter Sandman. Det verkar också som om Harmonix försöker täcka så stor del av de olika rock-genrer som finns med musiken i spelet, så att det kommer finnas något för alla smaker. Förutsatt att man gillar rock förstås, men varför skulle man annars spela spelet?

Via Gamereactor får vi en bild på nya gitarren till Rock Band. Till Guitar Hero-spelen användes en Gibson-gitarr som förlaga till kontrollen, men till Rock Band har Harmonix nu fixat en exklusiv deal med Fender istället. Bägge gitarrerna är naturligtvis riktiga klassiker, men personligen så tycker jag nog Fender Stratocaster känns mer rock. Tittar man noga på bilden från Gamereactor så ser man en del intressanta saker med gitarren. Den stora nyheten är att det bland annat finns fem nya knappar på halsen, längst ner. Det är alltså frågan om en till radda med knappar med samma färger, som man kan använda för att spela schyssta gitarrsolon med. Det kan alltså bli lite mer variation i spelandet än med gitarren till Guitar Hero. Det finns också en liten spak med vilken man kan ställa in några olika effekter man vill lägga på ljudet, som distortion eller chorus. Även ett styrkors har lagts till vilket kan vara praktiskt ibland. Gitarren verkar i övrigt även vara lite mer detaljerad, och smådetaljer som att färgerna på knapparna bara sitter på sidan så att halsen ser mer ”äkta” ut ovanifrån gör sitt till. Tydligen ska den även vara lite tyngre så att det blir lite bättre känsla att hålla i den. Även BOSS-pedaler och Roland Corporation har det gjorts en deal med så att deras varumärken kommer användas i spelet.

På Microsofts pressvising spelade de temamusiken till spelet Halo 3 med hjälp av Rock Band uppe på scenen. Där nämndes det också att det ska komma information om ytterligare låtar till spelet senare i veckan.

Enligt Shacknews kommer kontrollern för trummorna att bestå av fyra plattor, som man slår på med vanliga trumpinnar, samt en baspedal för baskaggen. Spelmässigt är varje trumplatta motsvarande en färgad prick som för gitarren i gränssnittet på skärmen, medan baspedalen visas med en färgad linje som sträcker över hela trummisens ”tvärband”. Tydligen ska det vara mycket mer likt att spela trummor på riktigt än vad det är för gitarren i både Guitar Hero och Rock Band. Om man är duktig på trummorna i Rock Band har man alltså kommit en bit på vägen att spela riktiga trummor. Samtidigt har riktiga trummisar lätt att sätta sig och spela på trumplattorna i Rock Band. Det var nu många år sedan jag själv satt vid ett trumset, men kanske kommer jag ha lite lättare för att komma igång med spelandet av detta än jag hade med gitarren i Guitar Hero.

Rock Band-trumset
Från en nyhet från Gizmodo får vi även en bild på hur trummorna kommer se ut. Jag undrar vad kostnaden kommer bli för detta kit? Visserligen har Harmonix lovat att det kommer vara överkomligt, men jag börjar verkligen undra. Jag ser verkligen fram emot att få prova på dem.

Sångdelen av Rock Band ska tydligen vara rätt likt Harmonix tidigare spel Karaoke Revolution. Jag har inte själv spelat de spelen, men det ska innebära att man måste sjunga både rätt text såväl som hålla rätt tonläge. Kollar ni på bilden längst upp så borde det vara ganska enkelt att förstå hur det ska fungera. Enda problemet jag kan se är att röstigenkänning är oerhört svårt för datorer och det måste vara väldigt välgjort för att det inte ska bli frustrerande.

En trevlig sak med spelet är att låten inte tar slut även om en spelare misslyckas. Istället fortsätter spelet för de övriga spelarna, och den som misslyckades kan komma in i spelet igen när en av de övriga spelarna byggt upp en star power-kombo. Det känns ganska bra, då det annars skulle kunna bli lite tråkigt för den spelare som åker ut, och frustrerande för de övriga om låten slutade bara för att det gick dåligt för en av dom.

I en lite äldre nyhet från Shacknews får vi även information om att det kommer finnas kampanjlägen både för enstaka instrument såväl som för ett helt band i Rock Band. Tydligen ska man även kunna skapa egna ”rockavatarer” och får pimpa dom med såväl tatueringar som olika scenrörelser.

Här nedan kommer en lista över de 16 låtar som det hittills släppts information om att de kommer vara med i Rock Band:

 • Won’t Get Fooled Again – The Who
 • Suffragette City – David Bowie
 • Say it Ain’t So – Weezer
 • In Bloom – Nirvana
 • Main Offender – The Hives
 • Don’t Fear the Reaper – Blue Oyster Cult
 • Paranoid – Black Sabbath *
 • Mississippi Queen – Mountain *
 • Enter Sandman – Metallica
 • Rockaway Beach – The Ramones
 • Tom Sawyer – Rush *
 • Wanted Dead or Alive – Bon Jovi
 • Vaseline – Stone Temple Pilots
 • Learn to Fly – Foo Fighters
 • Reptilia – The Strokes
 • Go With the Flow – Queens of the Stone Age

Låtar markerade med en asterisk (*) är enbart covers, övriga är originalversioner. I bilden längst upp i inlägget ser ni hur det kan se ut att spela Ramones Rockaway Beach. Måste kännas kul för svenska The Hives att få komma med, även om jag gärna hade sett nån annan låt med dem.

Slutligen finns det några skärmbilder från Xbox 360-versionen av Rock Band på Shacknews som jag tycker ni ska kolla in.

Jag ser verkligen fram mot det här spelet. Guitar Hero har varit hur kul som helst, och det här kan bara bli bättre. Dessutom tror jag helt klart mer på detta spel än på Guitar Hero 3. Det kommer vara mer variation, möjligheten att spela alla delar i ett band, onlinemöjligheterna att spela ett helt band tillsammans med deltagare från hela världen kan bli hur kul som helst. Sen tror jag med på Harmonix som utvecklare än företaget Neversoft som tagit över Guitar Hero-franchisen, jag tror de kan få svårt att få rätt känsla i spelet.

Andra bloggar om: , , , , , , ,


Om detta inlägg