Säsongsavslutningar våren 2007 – del 1

Under mitt uppehåll här på bloggen så slutade de allra flesta av vårens TV-serier i USA och häromdagen gick även det allra sista avsnittet av Studio 60 on the Sunset Strip. Jag tänkte därför passa på att skriva lite om avslutningarna, varför spoilervarning antagligen behövs även om jag kommer försöka skriva lite allmänt. Har man inte följt serierna när de visas i USA så kan det vara en idé att skippa detta inlägg. Detta inlägg är ganska långt, så jag har delat upp det i två delar och den andra delen kommer på onsdag istället.

Veronica Mars
Säsongsavslutningen av Veronica Mars var även serieavslutning. Men eftersom beslutet om seriens nedläggning kom först efter sista avsnittet filmats — även om det länge varit ganska väntat — så fick vi inget riktigt avslut. Det fanns långt in i det sista en viss förhoppning bland fansen om att den skulle få komma tillbaka i höst, och en kampanj liknande den som bidrog till att serien Jericho återupptogs startades. Tyvärr verkade det inte hjälpt, och den var inte lika väl genomförd samt då det bara var en kopia av Jericho-kampanjen så fick den inte alls lika mycket press. Och det är ju det som i slutändan avgör, inte hur många nötter eller chokladkakor som lämpas framför dörren till tv-bolaget.

Avsnittet lämnade alldeles för mycket öppet för en fortsättning och serien fick verkligen inget värdigt slut. Visst var det bra och vi fick se alla karaktärer från säsongen i samma avsnittet, något som hänt alltför sällan tidigare. Stackars Mac, en av mina favoriter i serien, verkar till slut äntligen fått det bra, till skillnad från hur det slutade för henne i säsong två.

Visserligen ska man lämna publiken medan de vill ha mer, men att serier som Jericho, eller varför inte According to Jim, får fortsätta så gör det bara ont i hela kroppen.

House
House har varit väldigt starkt som vanligt, men säsongsavslutningen var en riktig besvikelse i jämförelse med tidigare säsongsavslutningar. Avsnittet var inte ens bland de bättre, och jag kommer inte ens ihåg vad det handlade om. Lite omskakning och osäkerhet inför framtiden förvisso, men knappast något man behöver vara rädd för. Dessutom är det bara House och House allena som serien står och faller på, alla andra karaktärer kan med lätthet bytas ut. Som jag skrev i min recension av House så är de övriga karaktärerna bara sidofigurer som egentligen finns med för att vara motpoler till House och det kan andra karaktärer vara lika gärna. Faktum är att det nog skulle vara bra för serien om House hade lite nytt blod att stångas med, gärna med lite starkare viljor än de relativa mesar som varit med tidigare.

Ett okej avsnitt, men inget mer, klart värt att se, men mest för att serien i övrigt är så bra.

24
Som vanligt skedde en del oväntade saker under säsongens gång, men det var ovanligt få dödsfall bland Jack Bauers medarbetare på CTU. En av mina favoriter från första säsongen — datateknikerna Milo — fick dock komma tillbaka, vilket uppskattades, även om han fick lämna serien på ett väldigt snöpligt sätt. Jag hade helt klart gärna sett att han fått fortsätta i nån säsong till. Men likt House är det bara en person som räknas i 24 och det är naturligtvis Kiefer Sutherlands Jack Bauer. Visserligen skulle serien inte alls vara densamma utan Chloe, men alla de övriga är helt klart bara kanonmat. Kul att presidentens livvakt Aaron fick vara med även i denna säsong, om än i förminskad kapacitet och i lite annan roll, han är ju den enda förutom Jack Bauer själv som varit med i alla säsonger om jag inte minns fel.

Säsongsavslutningen var väldigt blasé, de gjorde ju av med det mesta av krutet redan tidigt i säsongen, och det var inte direkt något oväntat eller häftigt. Det kändes mest som om de sista avsnitten var en lite långrandig epilog. Lite tråkigt eftersom 24 brukar ha action ända fram till de sista minuterna i varje säsong.

Nu ryktas det om stora förändringar till nästa säsong av serien och det är verkligen behövligt. Så länge Chloe får vara kvar så kan de utan problem flytta serien till östkusten, eller Antarktis om dom så vill.

Heroes
Höstens största överraskning för mig var Heroes, och den var riktigt bra rakt igenom hela säsongen. Ända fram till säsongsavslutningen, som inte alls höll samma kvalitet. Visserligen ogillar jag den inte lika mycket som många andra bloggare gjorde, men den var verkligen inte oväntad eller spektakulär på något sätt. Inte heller höjde den förväntningarna inför säsong två direkt, även om Hiros omplacering i slutet förhoppningsvis blir lite spännande. Kul att de började med nya säsongen i de sista minutrarna, men det var ändå inte tillräckligt.

Det var dock skönt att alla hjältarna äntligen fick samlas till slut och att de fick försöka agera lite hjältar allihop. Tyvärr var det inte speciellt mycket många av dem fick göra i slutstriden, här kunde de gärna fläskat på med lite mer. Å andra sidan kanske det är bra att de inte ökar hjältarnas förmågor alltför mycket, det är ju annars lätt hänt att det blir inflation i dem — något som inte är helt ovanligt i superhjälteserier.

Till sist vill jag bara skriva att den alltför kortlivade serien Drive äntligen ska få sina två sista avsnitt visade. Det verkar dock som om det blev uppskjutet, men förhoppningsvis får vi se dem snart.

Andra bloggar om: , , , , , ,


Om detta inlägg