Falkvinge om skyddat privatliv

Idag var jag iväg på Uppsala Social Forum på Grand här i Uppsala. Där lyssnade jag bland annat på Rickard Falkvinge från Piratpartiet som talade om rätten till ett privatliv. En ganska viktig fråga som tyvärr får alldeles för lite uppmärksamhet.

En del av föreläsningen gick åt till att förklara vad Piratpartiet stod för, att det var mer än bara att ladda ner musik. Rickard försökte lägga tyngd på partiets tre ben, Delad kultur, Fri kunskap och Skyddat privatliv men frågan är om det gick hem. Tiden som spenderades på problemen med inskränkningar på privatlivet blev dock därför lite begränsat.

Den mest intressanta delen av föreläsningen var om de olika propositioner som lagts fram som inskränker den personliga integriteten. Datainspektionen har gått igenom de senaste årens förslag som gnager på integriteten. En av de mest kända av dessa, och en av de få som det faktiskt talats något om, är den om FRA:s avlyssning av internettrafik.

Det talas alldeles för lite om dessa frågor, och folk har på tok för lite kunskap om dem. Fler borde verkligen få upp intresset för dessa frågor, själv tycker jag ointresset för dem är rent utav skrämmande.

Andra bloggar om: ,


Om detta inlägg