GCALDaemon – Synka datorns kalender med Google

Nu när jag har skaffat mig en MacBook tänkte jag att jag skulle få lite ordning på möten och annat. Jag har aldrig riktigt varit nöjd med de kalenderprogram jag har provat tidigare. Men det program som följer med Macen, kallat iCal, är minimalt, smidigt och snabbstartat. Dessutom har jag ofta med mig Macen när jag är ute och jobbar eller liknande. Därför blir det ganska naturligt att använda kalendern.

Jag har tidigare försökt strula med olika Windows-, Linux- och FreeBSD-burkar för att få synkning mellan mobiltelefon och dator att fungera. Det har dock aldrig fungerat tillfredsställande, men med MacBookens inbyggda blåtand och programmet iSync är det otroligt smidigt. Kalenderdata synkas utan några som helst problem mellan iCal och telefonen. Jag får alltså hela kalendern tillgänglig var jag än är, även om jag inte har datorn med mig, vilket är väldigt smidigt.

Ibland har jag dock kanske varken MacBook eller telefon tillgänglig, eller om jag till exempel vill skriva in saker utan att behöva knappra på telefonens lilla knappsats. Då vore det smidigt att ha kalendern på Google Calendar också. Där finns även andra trevliga funktioner som att dela med sig av händelser med andra, direktkoppling till Google Mail osv.

Till räddningen kommer ett finurligt litet program som kan läsa och skriva till Google Calendar. Detta program heter GCALDaemon och finns till Mac, Linux och Windows. Det kan även hantera ett flertal oika kalenderprogram, som iCal, Mozilla Sunbird och Rainlendar.

Det är inte helt otrivialt att installera GCALDaemon, då det finns en en stor inställningsfil som man måste redigera för hand. Det finns dock välskrivna guider, kompletta med skärmbilder, för hur det går till för olika system på webbplatsen. Så det är inga större problem, det gäller bara att man gör precis som det står så ska det gå bra.

Utöver kalenderdata kan GCALDaemon även koppla ihop adressboken i Mail (på Macen) eller till exempel Thunderbird med Google Mails adressbok.

Jag hade lite problem med synkningen av händelser inlagda via min telefon när de skulle skickas över till Google. Tack vare att jag har skrivit egna parsers för ical-formatet så kunde jag skicka in en detaljerad felrapport och problemet blev fixat nästan omgående. Alldeles ypperlig support verkar de ha alltså, vilket alltid är trevligt.

En sak jag har upptäckt är att om jag tar bort en händelse i iCal eller Google Calendar så kommer de tillbaka vid synkningen. Jag måste alltså ta bort den i alla kalendrar samtidigt för att de ska försvinna helt. Har dock inte kollat upp om det finns nån inställning för detta eller om det går att fixa på nåt sätt. Det var ändå bara ett par händelser som jag la upp för att testa synkningen, i övrigt är det väldigt sällan jag faktiskt tar bort något.

Andra bloggar om: , , , , , , , ,


Om detta inlägg