Lite tankar om pågående TV-serier

Tredje säsongen av Doctor Who började för några veckor sedan, med en helt ny assistent som ersätter Billie Pipers Rose som var med i de första två säsongerna. Den nya assistenten Martha Jones, en smart och orädd ung tjej som jobbar som AT-läkare, har knappt fått visa vad hon går för. Först i det senaste avsnittet fick hon egentligen vara mer än bara en bifigur, men hon får verkligen inte lika mycket att göra som Rose.

Det känns också lite fånigt när SF-författare försöker skriva Shakespeare, vilket skedde i det andra avsnittet. Näst senaste avsnittet var dessutom det första i säsongen som hade en riktigt häftigt story, som däremot gjorde det med råge. Det var en väldigt dystopisk framtidsskildring med häftiga effekter och mycket action. Doktorn och Martha reste till New Eart, fem miljarder år in i framtiden, en plats som Doktorn tidigare besökt med Rose. Det visar sig dock att allt inte står rätt till med New New York och till råga på köpet blir Martha kidnappad.

Numb3rs har hållt i sig även i denna säsongen och en sak jag gillar är att de visar att karaktärerna har ett liv utanför jobbet, men att det till stor del hålls utanför berättelsen. Det är ju polisarbetet vi vill se, inte något drama för då skulle vi lika gärna kunna titta på vilken såpa som helst.

Serien House tuffar på som vanligt och är alltid lika underhållande. Att Cameron blivit gladare och roligare sen hon påbörjat sitt sexförhållnde med Chase har också varit en fröjd. Hon har ju annars varit rätt bitter på senaste tiden och inte alls varit sitt vanliga själv. Chase får visa att han har känslor, även om det inte riktigt går som han vill, och Wilson blir alltmer frustrerad över House. Jag förstår inte hur han orkar med honom, men tur är väl det för House då ingen annan klarar av honom. Antydningarna om att House är intresserad av Cuddy blir också alltmer frekventa och omnämns även av henne själv. Det ska bli intressant att se hur detta kommer fortsätta.

I vår började tv-serien Raines som specialskrivits för Jeff Goldblum. Den handlar om en polisdetektiv som efter att ha förlorat sin partner på jobbet börjar se och prata med de döda mordoffren för lösa fallen. Tvisten är dessa inte är verkliga, utan bara något som han inbillar sig, vilket han också är medveten om. Serien har dock redan blivit nedlagd och enbart 7 avsnitt har visats. Även om serien är rätt snyggt gjord och rätt kul och spännande så är det ingen större förlust. Se den om du inte har något annat att se på eller om du verkligen gillar Jeff Goldblum.

En av de bästa sitcom-serierna just nu är How I Met Your Mother, med bland andra Alyson Hannigan från Buffy. Ändå hotas den av nedläggning och det är osäkert om den kommer tillbaka i höst. Det är verkligen synd, då de verkligen har hittat sin formula och har haft en del helt underbara avsnitt den här säsongen.

Entourage har äntligen börjat igen, och det började storslaget, men ändå bara mer av samma. Vince nya agent spelas av den snygga Carla Gugino, men vi får även fortsätta följa Ari som nog säkerligen kommer tillbaka som Vince agent. I senaste avsnittet har vi även fått se att Ari faktiskt har känslor, vilket skapar problem i hans arbete som agent. Har ni inte sätt denna serie än så måste ni börja titta. Entourage har redan fått beställning på en fullång fjärde säsong som börjar i höst.

Dresden Files har bättrat på sig i de senare avsnitten och har en del ganska trevliga avsnitt. Orkade inte riktigt följa serien efter de första fem avsnitten, men kom igång igen med att titta och det var det verkligen värt.

Sitcomen 30 Rock av och med Tina Fey, från Saturday Night Live, har verkligen blivit varm i kläderna. De har nu hittat sitt format och är många gånger riktigt bra. Avsnitten som handlar mycket om Jack Donaghy och assistenten Kenneth brukar vara riktigt bra. Serien har fått en beställning på en andra säsong och det ska NBC ha en eloge för då den hade en lite skakig start.

Till sist vill jag nämna att FOX har gjort det igen. De lägger ner en schysst serie innan den har hunnit få fotfäste. Redan efter 10 dagar och endast fyra avsnitt kommer beslutet att tv-serien Drive läggs ner. Drive är en ny seriell serie skapad av Tim Minear, som jobbat med Joss Whedon på både Angel och Firefly. Huvudrollen i serien innehas av Nathan Fillion, från både Firefly och Buffy. Serien har kanske inte varit den allra bästa, men den har varit klart underhållande och hade en hel del potential. Som en seriell serie så har den inte möjlighet att visa sin styrka på enbart fyra avsnitt. Visserligen ska det finnas två avsnitt till, men det lär inte någon berättelse hinna avslutas på. Mycket tråkigt.

Dylika seriella serier gör sig ändå bäst på DVD där man lättare kan följa sammanhanget i den långa berättelse som sträcker sig över hela säsonger eller till och med hela serien. Tycker det vore en bra idé för produktionsbolagen att säkerställa en utgivning på DVD i förväg så de vet att de kan avsluta berättelsen på ett tillfredsställande sätt. Visning på TV skulle då snarare kunna ses som reklam för DVD-utgivningen istället och inte alls kräva samma höga tittarsiffror och annonsintäkter.

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , ,


Om detta inlägg