Band Heroes

Spelet Guitar Hero, som jag skrivit om tidigare, är hiskeligt kul att spela. Det finns ju även en del andra spel i samma genre, som Singstar och dansmatte-spelen, och dessa är ju också omåttligt populära. Den naturliga utvecklingen av detta känns som att det är att kombinera och utveckla alla dessa till ett gemensamt koncept — Band Heroes.

Förutom en gitarr bör det förstås även finnas en bas, som kan använda samma gitarr som till Guitar Hero. När man duellerar i Guitar Hero 2 har man ibland faktiskt redan möjligheten att spela bas, så det ska inte vara några konstigheter. Singstar-liknande karaoke-funktion där en spelare ska sjunga till musiken borde inte heller vara några problem att lägga till. En mikrofon är billig att tillverka, och systemet för att känna av sången finns redan, även om den inte verkar vara så välfungerande.

Till Nintendos Gamecube finns det även bongotrummor, som jag inte har en aning om hur de fungerar, men jag antar att man ska slå i takt på dem. Det verkar hur som helst som en väldig skön idé och hade jag haft en Gamecube hade jag säkerligen skaffat spelet. Till Band Heroes borde det dock kanske fungera bättre med något som liknar vanliga trummor lite mer. Kanske följer det med en baspedal och hi hat-pedal samt ett par trumpinnar som man kan slå i luften med, eller på något valfritt underlag om man vill det. Trummisen får alltså sitta och hålla takten och försöka slå på rätt ställen och vid rätt tillfällen med trumpinnarna. Trumpinnarna skulle kunna fungera ungefär som Wiimoten till Nintendo Wii, om den nu är tillräckligt känslig, och pedalerna är det ju en smal sak att ordna.

För att utöka möjligheterna bör det även finnas en keyboardist i bandet, som kan spela på ett förenklat piano. Det bör nog finnas fler knappar än bara fem, som på gitarren i Guitar Hero, men inte alltför många så det blir precis som en vanlig keyboard. Däremot behöver det inte finnas några andra saker, som whammie-spak eller pedaler, så keyboard-kontrollern borde vara väldigt enkel att tillverka. Knapparna bör definitivt vara färgkodade så att man enkelt kan följa med i melodin utan att kunna noter och jag kan tänka mig att det finns en knapp för varje not i skalan, men inget mer.

Om någon av alla dessa kontroller inte är inkopplade och en spelare har aktiverat dem, så spelas dess musik automatiskt av spelet. Men annars ska det fungera som i Guitar Hero, att om man spelar rätt så låter det bra och missar man något så låter det helt fel. Varje spelare får en del av skärmen tilldelad för sin musikslinga och om alla är med och spelar så ryms det nog inget band i bakgrunden. Så långt det är möjligt bör utseendet på hur det visas vad som ska spelas se likadant ut för alla typer av instrument, med vissa uppenbara undantag som sången.

Alla band har ju självklart även dansare på scenen, så det ska också gå att koppla in en dansmatta som någon kan hoppa och studa på i takt med musiken. Kanske kan en bra dansare göra att publiken inte blir lika besviken om någon av de andra instrumenten missar en not, eller så kanske spelet blir mindre nogräknat med hur rätt man måste träffa noter.

För att göra bandupplevelsen total och dra konceptet till sin spets så går det även att ha med groupies till bandet, och publik. Dessa skulle kunna vara enklare att spela och inte kräva lika mycket taktkänsla och koordination eller konstant medverkan under hela låten. Detta för att kunna låta åskådare delta i spelandet också om de vill, utan att det är något krav för att det ska gå bra för de som spelar. Publiken skulle kunna applådera, hålla upp en tändare i luften på lugnare låtar och hoppa någorlunda i takt med musiken. Däremot kanske man ska undvika någon stage dive-simulering, även om det skulle vara möjligt genom att man har ett tillräckligt stort tryck över en stor del av en dansmatteliknande sak. Vad groupies skulle göra kan däremot vara lite lurigare, de står mest vid sidan av scenen och ser snygga ut, i alla fall om man får tro filmen Almost Famous. De kanske kan hoppa och skrika och sjunga med i sångerna litegrann.

Nu när jag har presenterat den här idén tycker jag det är dags att någon tar på sig sitt samhällsansvar och utvecklar det hela. Den som gör det kommer säkerligen bli stormrik. Eller åtminstone distributören som säljer det.

Andra bloggar om: , , , ,


Om detta inlägg